Prebiootit vs probiootit – Mikä ero ja merkitys niillä on?

Useimmat ihmiset, jotka kamppailevat ruoansulatuskanavan ongelmien kanssa, tietävät, että suoliston mikrobifloora on uskomattoman tärkeä sekä ruoansulatuksen että vatsan terveyden kannalta. Mutta he eivät ehkä tiedä prebioottien ja probioottien merkitystä ja että ne ovat avain terveeseen suolistoon.

 • Mutta mitä pre- ja probiootit tarkalleen ottaen tekevät?
 • Ja mitä eroa on PRE: llä ja PRO: lla?

Yksi asia, johon keskitymme usein liian vähän, on se, kuinka tärkeää suolisto on stimuloida kehon immuunivastetta silmällä pitäen. Se on erittäin tärkeä ja hieno tehtävä.

Suolisto ja elämänlaatu

Suolisto on kuitenkin myös ehdottoman tärkeä arkipäivän yksinkertaisen elämänlaadun kannalta. Kun kaikki on kunnossa, ei tarvitse huolehtia ärsyttävistä suolistoäänistä tai etsiä jatkuvasti wc: tä. Se on vapautta, jota kaikilla ei ole.

Sekä tasapainoa, josta monet haaveilevat: Itse asiassa 2/5 kokee vatsavaivoja viikoittain. 

Ja avain toipumiseen suurimmalle osalle ovat sekä prebiootit että probiootit. Ne eivät ole kilpailijoita keskenään, vaan korvaamattomia joukkuepelaajia laajassa ja kehittyneessä suolistojärjestelmässämme.

Kaksi täysin erilaista komponenttia, mutta samat ulottuvuudet ja toiminta.

Prebiootit ravitsevat probiootteja!

Prebiootit ovat yksinkertaisesti termi ryhmälle hiilihydraatteja, joita keho itse ei pysty sulattamaan. Esimerkiksi erityyppiset ravintokuidut, resistentti tärkkelys tai inuliini.

Sen sijaan suoliston tärkeät bakteerit kykenevät sulattamaan prebiootteja – ja nämä hiilihydraatit stimuloivat ja ravitsevat suoliston hyödyllisten bakteerien kasvua, jotka auttavat tulehduksellista suolistosairautta ja useita kroonisia ruoansulatushäiriöitä vastaan.

Probiootit ovat hyviä bakteereja, jotka elävät suolistossa!

Kuten olet todennäköisesti ymmärtänyt, oikeantyyppiset bakteerit ovat elävän ja toimivan suoliston elinehto:

Probioottiset bakteerit sulattavat syömämme ruoan, hajottavat myrkkyjä ja tuottavat tärkeitä vitamiineja. Nämä bakteerit voivat torjua vatsakipua, kouristusta, turvotusta, ripulia ja ummetusta.

Toisin sanoen on monia hyviä syitä sille, miksi suolistossa on tasapainoinen ja elinvoimainen bakteerifloora.

Prebiotika vs probiotika – hva er forskjellen?
Avain toipumiseen useimmille ihmisille ovat sekä prebiootit että probiootit.

Näin PRE ja PRO toimivat tiiminä:

Kun syöt prebioottisia hiilihydraatteja, ne kulkeutuvat sulamattomina ohutsuolesta paksusuoleen. Sitten probioottibakteerit ottavat vallan. Ne hajottavat, pilkkovat ja käyttävät prebiootteja ravinnokseen.

Näiden prosessien hyödyllinen sivuvaikutus on se, että prebiootit lisäävät myös suoliston sisällön tilavuutta. Tämä saa ulosteen liukumaan nopeammin suoliston läpi.

Tämä kaikki on siis hyväksi ruuansulatukselle! Ja hyväksi terveelle suolistoflooralle.

Toinen erittäin tärkeä prosessi paksusuolessa tapahtuu, kun prebiootit muunnetaan lyhytketjusiksi rasvahapoiksi, kuten butaanihapoksi ja butyraateiksi. Nämä vähentävät suoliston happamuutta ja luovat huonot olosuhteet toksiineille ja haitallisille bakteereille.

Nyt saatat ymmärtää enemmän pre- ja probioottien suhdetta ja sitä, miten ne toimivat suolistossamme. 

Mutta miten varmistat suoliston tasapainon?

Yhteistä hyvin monille vatsan ja suoliston kanssa kamppaileville ihmisille on, että suoliston hyvät bakteerit ovat alttiina ylikuormitukselle. Monet jalostetut valmisateriat, stressi, unen puute – eikä vähiten antibiootit – laittavat suoliston nopeasti lisäpaineeseen.

Silloin tunnet itsesi turvonneeksi ja väsyneeksi. Tai koet masennusoireita.

Syö itsesi kuntoon.

Aivan kuten probioottien bakteerit tarvitsevat oikeita hiilihydraatteja prebiooteista, sinun on myös syötävä kunnolla auttaaksesi kamppailevaa suolistoa.

Hyviä prebioottien lähteitä ovat:

 • Tunnetut juurikasvit, kuten maapähkinä, ruohosipuli ja kaikenlaiset sipulit, mukaan lukien purjo.
 • Soijapavut, parsa, artisokka ja sikuri sisältävät runsaasti prebiootteja.
 • Hunaja, vehnä, ruis, ohra ja kaura.
 • Kylmäksi jäähdytetty keitetty peruna, kylmä keitetty riisi, kuten sushissa, sekä kypsyttämättömät banaanit ovat hyviä resistentin tärkkelyksen lähteitä.
 • Rintamaito sisältää erityisen runsaasti prebiootteja.

Joten jos kamppailet ripulin kanssa, esimerkiksi antibioottikuurin seurauksena, on hyvä idea syödä vihertäviä banaaneja ja paljon perunoita tai riisiä tasapainottamaan vatsaasi uudelleen.    

Gode kilder til prebiotika
Hunaja on hyvä prebioottien lähde.

Ja mitkä ovat hyviä probioottien lähteitä?

Useimmat elintarvikkeet sisältävät yhtä tai useampia bakteereita, mutta etenkin maitohappobakteereilla on terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Ja niistä erityisesti tutkituilla, hyvillä bakteereilla, joita kutsumme probiooteiksi. Probiootit onnistuvat selviytymään vatsan happamuudesta eli alhaisista pH-arvoista ja ne voivat elää rajoitetun ajan suolistossa. Niillä voi olla suotuisa vaikutus ruoansulatukseen ja immuunijärjestelmään.

Hyviä probioottien lähteitä ovat:

 • Hapanmaito/piimä ja jogurtti.
 • Hapanleipä.
 • Fermentoitu hapankaali.
 • Juusto ja voi
 • Suolattu makkara

Kuten olemme tähän mennessä oppineet, sekä pre- että probiootit ovat hyödyllisiä paremmin toimivalle suolistolle ja ehkä myös paremmalle elämänlaadulle monilla.

Mutta mitä hyviä terveysvaikutuksia probiooteilla on?

Probioottisilla maitohappobakteereilla on monia positiivisia terveysvaikutuksia:

 • Auttavat luomaan hyödyllisen bakteeriflooran suolistoon.
 • Luovat parempaa tasapainoa suolistofloorassa antibioottien käytön aikana ja vähentävät ripulin riskiä.
 • Voivat auttaa lyhentämään ripulin kestoa ja muita lieviä ruoansulatushäiriöitä.
 • Voivat torjua tauteja aiheuttavia bakteereja suolistossa.
 • Hajottavat laktoosia ihmisillä, joilla on laktoosi-intoleranssi.

Mutta tarkoittaako tämä sitä, että niitä pitäisi myös ottaa mahdollisimman usein ja mahdollisimman paljon?

Monille se toimii niin, mutta ei sääntöä ilman poikkeusta. Joillekin tietyntyyppiset prebiootit tai probiootit voivat aiheuttaa epämukavuutta ja oireita, jos niitä otetaan liikaa kerralla.

Erityisesti probiootit, jotka ovat eläviä mikro-organismeja, voivat aiheuttaa infektion tietyillä ihmisillä, koska eri bakteerikantojen eri haaratyypeillä on erilaiset turvallisuusprofiilit.

Mutta ne aiheuttavat onneksi vain vähän sivuvaikutuksia terveillä ihmisillä. Harvinaisissa tapauksissa voi esiintyä lieviä ruoansulatuskanavan vaivoja, kuten ilmavaivoja ja turvotusta.

Sinun on melkein vain kokeiltava, mikä bakteerikanta sinulla toimii ja kuinka paljon kehosi tarvitsee.

Kokeile rohkeasti!

Probiotiske melkesyrebakterier
Piimä ja jogurtti ovat hyviä probioottien lähteitä.

Päivittäinen tapa, jolla on prebioottinen vaikutus

Joten varmistaaksesi, että vatsasi ja suolistosi saavat sekä pre- että probiootteja, ruokavaliosi on uskomattoman tärkeä.

Syö terveellisesti, järkevästi ja oikein, jos sinulla on vaikeuksia.

Mutta voi myös olla hyödyllistä ottaa käyttöön erityisesti vatsan ja suoliston hyvinvointiin räätälöity ravintolisä, kuten Biobalance. BioBalance sisältää muun muassa voikukkauutetta, jolla on dokumentoitu prebioottinen vaikutus ruoansulatuskanavaan.

Lisäksi BioBalance antaa kehollesi kuusi muuta vaikuttavaa ainetta, joilla on dokumentoitu vaikutus vatsaan ja suolistoon. BioBalance ei sisällä pre- tai probiootteja.

Rakkohauru voi edistää suoliston terveyttä ja ruoansulatusta. Artisokka voi edistää suoliston normaalia toimintaa. Triphala voi auttaa aktivoimaan ruuansulatusta. Terminalia Belerica voi auttaa ylläpitämään ruoansulatuskanavan limakalvoa. Emblica Officinalis voi auttaa tukemaan ruoansulatusta ja tamarindi voi auttaa helpottamaan ruoansulatusta.

BioBalancen kanssa varmistat, että stimuloit suolistoa ja ruoansulatusta joka päivä. Ja se on varmasti iso plussa suoliston hyvinvoinnille.

Joten muista ottaa käyttöösi Biobalance!

Kokeile Biobalancen 60 päivää

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.