Onko FODMAP-ruokavalio sopiva sinun vatsallesi?

Viime vuosina termi FODMAP on esiintynyt suosittuna vatsa- ja suolistovaivoista kärsivien keskuudessa ja tunnet kenties jo jonkun, joka on kokeillut sitä hyvällä menestyksellä.

Ketä FODMAP-ruokavalio voi auttaa?

Jopa 2/5 kokee erilaisia ​​vatsavaivoja viikoittain. Siksi myös uudet trendit ja keinot ruoansulatuskanavan ongelmien hoidossa herättävät keskustelua laajasti ja saavuttavat nopeasti suosiota:

Jokainen haluaa vihdoin löytää ratkaisun, joka auttaa, ja monilla se on ruokavalio, joka perustuu vähäiseen FODMAP-hiilihydraattien saantiin.

.

Mikä on FODMAP?

FODMAP-lyhenne tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit, ja se on yleinen termi huonosti imeytyville hiilihydraateille.

FODMAP-hiilihydraatit eivät pilkkoudu ohutsuolessa tehokkaasti, jolloin ne muodostavat runsaasti kaasua kulkeutuessaan paksusuoleen, jossa suolistobakteerit käyttävät näitä hiilihydraatteja ravinnokseen (fermentaatioprosessi).

Jotkut ihmiset kokevat ruoansulatusongelmia sen jälkeen, kun he ovat syöneet näitä hiilihydraatteja, ja voivat saada oireita, kuten:

 • Vatsakouristukset
 • Turvotus vatsassa
 • Ripuli
 • Ummetus
 • Kaasut ja ilmavaivat

Nämä ovat epämiellyttäviä oireita, joita monet meistä voivat kokea ja jotka johtuvat sopimattomasta ruokavaliosta – mutta erityisesti ihmiset, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä, ovat saaneet helpotusta vaihtamalla ruokavalioon, jossa on vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja.

Millainen on FODMAP-ruokavalio?

Kun ihmiset puhuvat FODMAP-ruokavaliosta, se tarkoittaa yleensä ruokavaliota, jossa on vähän FODMAP-yhdisteitä (hiilihydraatteja / sokereita, jotka voivat aiheuttaa suolisto-oireita).

Tämä on erityinen ruokavalio, joka on suunniteltu auttamaan ihmisiä ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) ja / tai ohutsuolen bakteerien liikakasvussa (SIBO), jotta he voivat helpommin kartoittaa ja selvittää, mitkä elintarvikkeet ovat ongelmallisia ja mitkä ovat niitä, jotka vähentävät oireita.

FODMAP-ruokavalio on siis väliaikainen ruokavalio ja erittäin rajoittavaa, joten se kannattaa suorittaa lääkärin tai ravitsemisterapeutin valvonnassa varmistaaksesi, että täytät kehosi tarpeet.

Ruokavalio etenee kolmessa vaiheessa:

1. Elintarvikkeiden, joissa on korkea FODMAP-pitoisuus, syöminen lopetetaan 4-6 viikon ajaksi.

2. Sen jälkeen FODMAP-yhdisteitä sisältäviä ruokia kokeillaan yksi kerrallaan joka kolmas päivä, jotta voi havaita aiheuttaako jokin tietty ruoka-aine oireita ja tulisiko sitä välttää pitkällä tähtäimellä.

3. Ja kun olet löytänyt, mitkä ruoat aiheuttavat oireita, voit välttää tai rajoittaa niiden saantia – mutta muuten syöt jälleen normaalisti.

Aluksi sinun pitäisi karsia kaikki elintarvikkeet, joilla on korkea FODMAP-pitoisuus muutaman viikon ajaksi. Se voi olla haastavaa, joten keskustele ensin lääkärisi kanssa.

Missä elintarvikkeissa on korkea tai matala FODMAP-pitoisuus?

Olemme kaikki erilaisia ​​ja ruoat, jotka laukaisevat oireita vaihtelevat. Ihmisten, joilla on IBS- tai SIBO-oireita, tulisi yleensä välttää ruokia, joissa on korkeat FODMAP-pitoisuudet.

 • Pavut ja linssit.
 • Maito, jogurtti ja jäätelö.
 • Vehnäpohjaiset tuotteet, kuten viljat (ruis, vehnä, ohra), keksit ja leipä.
 • Tietyt vihannekset, kuten artisokat, parsat, valkosipuli, sipulit.
 • Hedelmät, kuten omena, kirsikat, päärynä, persikka ja luumu.

Rakenna ruokavaliosi mieluummin näihin elintarvikkeisiin:

 • Liha, munat.
 • Mantelimaito.
 • Rasvaiset juustot, kuten brie, feta, camembert tai cheddar.
 • Kvinoa, kaura tai riisi ovat sopivia useimmille.
 • Kasvikset/vihannekset, kuten peruna, tomaatti, lehtikaali, kurpitsa ja kurkku.
 • Hyviä hedelmiä/marjoja ovat viinirypäleet, mansikat, ananakset, mustikat ja appelsiinit.

Pitäisikö kaikkien karsia FODMAP-hiilihydraatit ruokavaliostaan?

Jotkut meistä kokevat epämukavuutta, kun syömme huonosti sulavia hiilihydraatteja, ja arviolta noin 10-15% väestöstä on oireita, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä (2 kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä).

Monien mielestä oireita helpottaa ruokavalion muuttaminen ja kun syö vähemmän FODMAP-elintarvikkeita.

Haasteena on kuitenkin saada riittävästi ja oikea määrä ravinteita.

Siksi tämä ei ole ruokavalio, joka auttaa jokaista tai on terveellistä kaikille. Tarkista ensin lääkäriltäsi tai kliiniseltä ravitsemusterapeutilta, ennen kuin teet suuria
ruokavaliomuutoksia ja kokeilet FODMAP-ruokavaliota.

Mutta joka tapauksessa voi olla fiksua ottaa yksi päivittäinen lisäravinne, joka tasapainottaa vatsaa ja suolistoa:

BioBalance sisältää aktiivisia ainesosia, jotka edistävät suoliston terveyttä ja normaalia ruoansulatusta. Biobalance sopii useimmille, jotka tuntevat epämukavuutta ruoansulatuskanavassa. Huomioithan, että ravintolisät eivät korvaa monipuolista ruokavaliota tai lääkkeitä, eivätkä ne voi lievittää sairauteen liittyviä vaivoja.

Rakkohauru voi edistää suoliston terveyttä ja ruoansulatusta. Voikukka voi edistää ruoansulatuskanavan hyvinvointia prebioottisilla vaikutuksilla. Artisokka voi edistää suoliston normaalia toimintaa. Triphala voi auttaa aktivoimaan ruuansulatusta. Terminalia Belerica voi auttaa ylläpitämään ruoansulatuskanavan limakalvoa. Emblica Officinalis voi auttaa tukemaan ruoansulatusta ja tamarindi voi auttaa helpottamaan ruoansulatusta.

Kokeile Biobalancen 60 päivää

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.