Miksi suolistofloora on niin tärkeä vatsan hyvinvoinnille?

Jo silloin, kun putkahdat ulos äitisi vatsasta ja otat ensimmäisen henkäyksen, saat välttämättömiä bakteereita, jotka ovat todella tärkeitä hyvälle suolistoflooralle. Suoliston terveydestä puhuttaessa viittaamme ruoansulatuskanavassamme elävien mikro-organismien väliseen tasapainoon.

Itse asiassa perinteisellä tavalla alakautta syntyneillä vauvoilla on erilainen bakteerifloora kuin keisarinleikkauksella syntyneillä lapsilla.

Kuten kerromme tässä artikkelissa, löydämme vilkasta mikrobielämää ohutsuolen alaosasta ja paksusuolesta. Hyvä suolistofloora on ehdottoman välttämätöntä hyvän fyysisen ja henkisen terveyden sekä hyvän immuunijärjestelmän kannalta.

Olet miljonääri.

Kehosi on täynnä biljoonia bakteereja, viruksia ja sieniä. Kutsumme niitä mikrobiomiksi. Se on kokoelma mikro-organismeja, jotka elävät ihmisten, eläinten, kasvien ja sienten sisä- ja ulkopinnoilla.

Vaikka jotkut bakteerit ovat yhteydessä sairauksiin, monet bakteerit ovat elintärkeitä immuunijärjestelmällesi, sydämellesi, painollesi ja monille muille hyvän terveyden näkökohdille.

Suurin osa bakteereista sijaitsee suolistossasi ja ihollasi.

Sinulla on jopa enemmän bakteerisoluja kehossasi kuin sinulla on kehon soluja!

Jotta saat hieman perspektiiviä, elimistössäsi on enemmän bakteereja kuin maapallolla on ihmisiä.

Yhteensä kaikki nämä mikrobit painavat jopa 1-2 kiloa, mikä vastaa aivojemme painoa. Ja ne ovat erittäin tärkeitä terveydellesi, mutta kuten tiedetään, osa niistä voi aiheuttaa sairauksia ja meidän pitäisi mieluiten välttää huonoja bakteereja suolistossa.

Faktaa suolistosta:

 • Suolistossa on noin 100 biljoonaa bakteeria ja ne tuottavat metaboliitteja, joilla on suotuisa vaikutus suolistoon.
 • 70-80% kehon immuunisoluista on keskittynyt suolistoon.
 • Suolistossa on 100 miljoonaa hermosolua, jotka tuottavat erilaisia ​​välittäjäaineita, jotka säätelevät mielialaa ja kylläisyyttä.
 • 95% koko kehon serotoniinin määrästä sijaitsee suolistossa.
bifidobakterier
bifidobakteerit

Miljoonia vuosia

Ihmiset ovat kehittyneet elämään mikrobien kanssa miljoonia vuosia. Ilman mikrobeja emme olisi selvinneet.

Ja kaikki alkoi jo, kun hengitit ensimmäisen kerran ja sanoit ”hei, maailma!”

Ensimmäinen asia, joka tapahtuu, on se, että altistut mikrobeille, kun kuljet synnytyskanavan läpi. Jotkut tutkimukset kuitenkin osoittavat, että olet kosketuksissa mikrobien kanssa jo kohdun sisällä maatessasi.

Mikrobiomi vaikuttaa kehoon useilla tavoilla:

1. Äidinmaidon kautta: Joitakin ensimmäisistä vauvan suolistossa kasvavista bakteereista kutsutaan bifidobakteereiksi. Tämä on toiseksi suurin probioottien ryhmä. Ne sulattavat äidinmaidon terveelliset sokerit, jotka ovat tärkeitä kasvun kannalta.

2. Kuitujen kautta: Jotkut bakteerit sulattavat kuitua ja tuottavat pienempiä rasvahappoketjuja, jotka ovat tärkeitä suoliston terveydelle. Kuitu voi itsessään auttaa ehkäisemään painonnousua, diabetesta, sydänsairauksia ja muita riskisairauksia.

3. Immuunijärjestelmä: Suolistomikrobit vaikuttavat myös immuunijärjestelmääsi. Kun ne kommunikoivat immuunisolujen kanssa, mikrobit voivat seurata, miten keho reagoi infektioon.

4. Aivojen terveys: Tuoreen tutkimuksen mukaan mikrobit voivat vaikuttaa myös keskushermostoon, joka ohjaa aivojen toimintaa.

Kuten näette, mikrobit vaikuttavat moniin tärkeisiin toimintoihin kehossa ja ovat välttämättömiä hyvän terveyden kannalta.

Yksi meille tärkeä bakteeri on esimerkiksi Escherichia coli (EHEC). Sitä löytyy pääasiassa eläinten paksusuolesta ja ihmisistä. Mutta se voi myös olla syy tarttuvaan gastroenteriittiin (suolistotulehdus, ripulitauti) ja virtsatieinfektioon.

Miten saada hyvä suolistofloora?

1. Sokeri ja makeutusaineet vaikuttavat suolistoflooraan

Tutkimusten mukaan voidaan nähdä, että paljon sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita voi aiheuttaa suoliston dysbioosia, joka on suolistomikrobien epätasapaino.

Näin ollen perinteinen länsimainen ruokavalio, jossa on paljon sokeria ja rasvaa, voi vaikuttaa negatiivisesti mikrobeihin. Tämä puolestaan voi vaikuttaa aivoihimme ja käyttäytymiseemme.

National Institutes of Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin myös, että keinotekoiset makeutusaineet voivat vaikuttaa haitallisesti verensokeritasoon, koska ne vaikuttavat suolistoflooraan.

Tämä tarkoittaa, että makeutusaine voi nostaa verensokeria huolimatta siitä, että sokeria ei ole.

2. Vältä stressiä

Suolistoflooran epätasapainon välttämiseksi on tärkeää muun muassa välttää stressiä.

Stressi voi ilmetä monessa eri muodossa, ja esimerkkejä tästä ovat:

 • Psykologinen stressi
 • Stressi ulkoisista tekijöistä, kuten voimakas kuumuus, kylmyys tai melu
 • Unen puute
 • Vuorokausirytmin häiriöt

Stressin hallitsemiseksi kannattaa kokeilla tekniikoita, kuten meditaatiota, syvähengitysharjoituksia tai progressiivista lihasten rentouttamista

Lisäksi säännöllinen liikunta sekä hyvä ja terveellinen ravinto voivat myös vähentää stressitasoja.

3. Vältä antibioottien liiallista käyttöä

Aina ei valitettavasti pysty välttämään antibioottien käyttöä. Antibiootit ovat erittäin tehokkaita bakteeri-infektioiden torjunnassa. Mutta antibiootit voivat olla myös epäedullisia suolistofloorallemme.

Antibiootit voivat muun muassa vahingoittaa mikrobiomia, mikä aiheuttaa joidenkin hyödyllisten bakteerien puutetta, jopa 6 kuukautta niiden käytön jälkeen. Vuonna 2019 Suomessa käytettiin bakteerilääkkeitä keskimäärin 16 annosta vuorokaudessa jokaista 1 000 asukasta kohden (Lähde Fimea, Suomen lääketilasto 2019)

Liian paljon antibiootteja pitkällä aikavälillä voi pahimmillaan johtaa moniresistentteihin bakteereihin, mikä mahdollistaa muuten vaarattomissa infektioissa kuolemaan johtavia seurauksia.

vegetar tarmflora
Kasvisvoileipä

4. Vihreä vatsa?

Syömällämme ruoalla on suuri vaikutus suolistoflooraamme.

Tutkimukset ovat esimerkiksi osoittaneet merkittäviä eroja kasvissyöjien suolistomikrobeissa verrattuna lihaa syöviin.

Kasvisruokavalio voi parantaa suoliston terveyttä korkean prebioottisen kuitupitoisuuden seurauksena.

Yhdessä tutkimuksessa seurattiin esimerkiksi ylipainoisia ihmisiä, jotka noudattivat tiukkaa kasvisruokavaliota ja poistivat ruokavaliostaan kuukaudeksi kaikki eläintuotteet, myös lihan, maitotuotteet ja munat.

Johtopäätös oli, että osallistujilla oli vähemmän suolistotulehdusta suolistobakteerien muuttumisen seurauksena. Osallistujat olivat myös laihtuneet.

Yhteenveto

 • Paremman terveyden ja hyvän immuunijärjestelmän kannalta on tärkeää ylläpitää suoliston terveyttä.
 • Tekemällä joitakin elämäntapamuutoksia ja muutoksia ruokavalioon voit muuttaa suolistosi mikrobien monimuotoisuutta ja määrää parempaan suuntaan.
 • Suolisto voi hyötyä tietynlaisesta ravinnosta ja ravintoaineista, ja tähän kuuluvat muun muassa Triphala-uute, artisokka, rakkohauru ja Tamarindi-uute.
 • Vältä antibioottien tarpeetonta käyttöä ja myös liiallista desinfiointiaineiden käyttöä.
 • Nuku riittävästi ja yritä treenata säännöllisesti.

2 tablettia päivässä

On myös lisäravinteita, jotka toimittavat vatsaan tärkeitä ainesosia hyvän suolistoflooran kannalta: BioBalance sisältää 7 erilaista ainesosaa, joilla on dokumentoitu vaikutus vatsaan ja suolistoon, mukaan lukien 400 mg rakkohaurua ja 150 mg triphala-uutetta. Rakkohauru voi edistää suoliston terveyttä ja ruoansulatusta. Voikukka voi edistää ruoansulatuskanavan hyvinvointia prebioottisilla vaikutuksilla. Artisokka edistää suoliston normaalia toimintaa. Triphala voi auttaa aktivoimaan ruuansulatusta. Terminalia Belerica voi auttaa ylläpitämään ruoansulatuskanavan limakalvoa. Emblica Officinalis voi auttaa tukemaan ruoansulatusta ja tamarindi voi auttaa helpottamaan ruoansulatusta. Voit lukea lisää tuotetta koskevista tutkimuksista täältä.

Kokeile Biobalancen 60 päivää

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.