17 parasta neuvoa ilmavaivoihin

Ei ole harvinaista, että vatsassa esiintyy ilmaa tai kaasua, jota syntyy paksusuolessa majailevien bakteerien tuottamana. Se voi olla erittäin epämiellyttävää ja aiheuttaa muun muassa vatsan kouristuksia, turvotusta ja vatsakipuja. 

Useimmissa tapauksissa ongelma on täysin vaaraton, ja kaasu kulkee yleensä suoliston läpi 13-21 kertaa päivässä. Mutta oireet, kuten ummetus tai ripuli, voivat tukkia kaasujen pääsyn ulos kehosta.

Tähän artikkeliin olemme keränneet 17 tehokasta vinkkiä, kuinka voit päästä eroon ilmavaivoista.

1. Päästä ilma vapaaksi

Suolikaasua muodostuu keskimäärin 7–8 dl päivässä. Jos yrität pidätellä ilmaa, se voi vain pahentaa tilannetta. Se voi johtaa turvotukseen, epämukavaan oloon ja vatsakipuihin. Vapauta ilma suolistostasi näiden oireiden välttämiseksi.

2. Älä vitkastele wc-käyntien kanssa

Vessaan meneminen ja suoliston tyhjentäminen voi jo itsessään auttaa ilmavaivoihin. Normaali ja säännöllinen ulostaminen vapauttaa suolistoon kertynyttä kaasua.

3. Pureskele erityisen hyvin

Yksi keino vähentää ilman määrää on syödä ruokaa hitaasti. Voit kokeilla pureskella jokaista suupalaa jopa 30 kertaa. Siten autat kehoa ruoansulatuksessa ja samalla estät kaasujen muodostumista. Yritä istua rauhallisesti paikoillasi syödessäsi. Syöminen liikkeessä tekee suolistojärjestelmästäsi entistä levottomamman.

4. Vältä purukumeja

Purukumin pureskelun aikana tapahtuu se, että samalla niellään myös ilmaa, joka voi aiheuttaa ilmavaivoja ruoansulatusjärjestelmässä. Lisäksi sokeriton purukumi sisältää keinotekoisia makeutusaineita, jotka itsessään voivat aiheuttaa turvotusta ja suolikaasua.

5. Entä pillit?

Jos olet ravintolassa ja sinulle annetaan pillejä, kannattaa välttää niiden käyttöä, mikäli haluat estää ilmavaivoja. Kun juot pillien läpi, nielet myös suuria määriä ilmaa.

Mutta sama voi tapahtua myös, jos juot suoraan pullosta pullon koosta ja muodosta riippuen.

Pyydä sen sijaan kaatamaan juoma erilliseen lasiin.

6. Tupakoinnin vaikutukset

Tupakoinnilla itsessään on monia negatiivisia terveysvaikutuksia. Tupakoitpa sitten tavallisen savukkeen tai sähkösavukkeen, tupakointi aiheuttaa ilman pääsyä ruoansulatuskanavaan.

Siinä hyvä lisäsyy tupakoinnin lopettamiseen.

7. Karsi hiilihapotetut juomat

Hiilihapotetut juomat, kuten colat ja muut virvoitusjuomat, kerryttävät paljon kaasua vatsaan. Tämä voi aiheuttaa epämiellyttävää turvotusta ja oloa. Kokeile hiilihapottomia juomia, jos vatsassasi on usein paljon ilmaa.

8. Elintarvikkeet, jotka aiheuttavat ilmavaivoja

Yritä välttää tämän listan ruokia, jos sinulla on herkästi ärtyvä suoli:

  • Keinotekoiset makeutusaineet, kuten aspartaami ja sorbitoli
  • Parsakaali, kaali ja kukkakaali
  • Maitotuotteet
  • Valkosipuli ja sipulit
  • Rasvaiset elintarvikkeet
  • Palkokasvit, kuten pavut, herneet ja linssit
  • Luumut
  • Mausteiset elintarvikkeet

Ruokapäiväkirjan täyttäminen voi olla hyödyllistä nähdäksesi, mikä ruoka laukaisee eniten ilmavaivoja ja oireita. Monet turvautuvat myös FODMAP-ruokavalioon luodakseen parempia olosuhteita vatsaan.

FODMAP on yhteisnimi monille vaikeasti sulaville hiilihydraattiryhmille.

Matdagbok luft i magen
Pidä ruokapäiväkirjaa, jotta saat selville, mikä aiheuttaa ilmaa vatsaasi.

9. Kahvia vai teetä?

Kofeiini on piriste, jonka lisäksi kahvin rasvahapot voivat vaikuttaa vatsaasi. Tyhjään vatsaan juodulla kahvilla voi olla ikävä vaikutus ruoansulatukseen, sillä se voi nostaa huomattavasti vatsahappojen tuotantoa. Aniksesta, kamomillasta, inkivääristä tai piparmintusta valmistettu tee on sen sijaan erinomainen vaihtoehto.

Anis kuitenkin toimii lievänä laksatiivina, ja sitä kannattaa välttää, jos ongelmana on löysä vatsa ja ripuli. Mutta se voi olla hyödyllinen, jos ilmavaivat johtuvat ummetuksesta.

10. Fenkolin siemenet

Tämä on ikivanha ratkaisu suolistokaasujen ehkäisemiseksi. Pureskele teelusikallinen fenkolin siemeniä vatsan vuoksi.

PS: Vältä fenkolia, jos olet raskaana tai imetät.

11. Piparminttua vatsalle

Piparminttuöljyillä on pitkät perinteet turvotusta, ummetusta tai kaasun kertymistä vastaan. Tutkimukset osoittavat, että piparmintulla voi olla positiivinen vaikutus ruoansulatukselle.

Laboratoriotestit osoittavat, että piparminttuöljy saa ruoansulatuskanavan sileän lihaksiston rentoutumaan.

Jotta vältyt epäsuotuisalta vaikutukselta ruokatorven ja mahalaukun sulkijalihakseen, nauti piparminttuöljy kapseleissa, jotka liukenevat myöhemmin ruoansulatuskanavassa.

12. Laita jotain lämmintä vatsallesi

Hyvä vinkki on asettaa kuumavesipullo tai lämpötyyny vatsallesi, jos sinulla on paljon ilmaa. Lämpö saa suoliston lihaksiston rentoutumaan, ja kaasu pääsee liikkumaan suoliston läpi.

Lämpö voi myös lievittää vatsavaivoja.

13. Lisää hieman omenasiiderietikkaa veteen

Omenasiiderietikka ja omenaviinietikka auttavat mahahapon ja ruoansulatusentsyymien tuotannossa. Ne voivat auttaa lievittämään ilmavaivoja nopeasti.

Lisää ruokalusikallinen etikkaa lasilliseen kylmää vettä ja juo ennen ateriaa. Näin estät kaasua ja turvotusta.

Muista huuhdella suusi vedellä jälkeenpäin, koska etikka ei ole hyväksi hammaskiilteelle.

14. Rentouttavat harjoitukset

Jotkut lempeät harjoitukset edistävät suoliston lihasten rentoutumista. Tämä puolestaan saa kaasun virtaamaan sujuvammin ruoansulatuskanavan läpi.

Kävely tai jooga aterian jälkeen voi olla erityisen hyödyllistä.

15. Hengitä oikein

Joissakin tapauksissa liika ilman haukkominen ja vääränlainen hengitystekniikka voivat lisätä kaasun määrää suolistossa. Jotkut syvähengitystekniikat voivat kuitenkin auttaa lievittämään vatsavaivoja, jotka liittyvät jännittyneisyyteen ja lisääntyneeseen ilman määrään vatsassa.

16. Lue etiketit

Ota tavaksi lukea ostamiesi elintarvikkeiden etiketit. Jos esimerkiksi koet ilmavaivoja maitotuotteiden käytön jälkeen, sinulla voi olla laktoosi-intoleranssi.

Kiinnitä huomiota siihen, mitä syöt, ja kokeile tarvittaessa tuotteita, joissa on vähän laktoosia.

Muista myös, että tietyt sulamattomat hiilihydraatit sokerittomissa elintarvikkeissa voivat lisätä kaasua.

17. Anna vatsallesi oikeat lisäravinteet

Ravintolisä, kuten BioBalance, sisältää useita ainesosia, jotka ovat tärkeitä suoliston hyvinvoinnille, mukaan lukien rakkohauru, joka voi edistää suoliston terveyttä ja ruoansulatusta. Voikukka voi edistää ruoansulatuskanavan hyvinvointia prebioottisilla vaikutuksilla. Artisokka edistää suoliston normaalia toimintaa. Triphala voi auttaa aktivoimaan ruuansulatusta. Terminalia Belerica voi auttaa ylläpitämään ruoansulatuskanavan limakalvoa. Emblica Officinalis voi auttaa tukemaan ruoansulatusta ja tamarindi voi auttaa helpottamaan ruoansulatusta.

Kokeile Biobalancen 60 päivää

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.