12 tehokasta vinkkiä vatsan turvotukseen

Ei ole harvinaista, että vatsa muuttuu hankalaksi, ja useimmat ihmiset kokevat jossain elämänvaiheessa vatsan turvotusta. Mutta voit helposti ehkäistä ”ilmapallovatsaa” fyysisellä aktiivisuudella, lisäravinteilla ja hieronnalla.

Voit joillakin elämäntapamuutoksilla estää vatsan turvotusta jopa pysyvästi.

Kun mahassa on paljon ilmaa, se näyttää tavallista suuremmalta. Tunnet olevasi täynnä ja sinulla voi olla tunne, että napa kiristyy vatsan ympärillä. Se on epämiellyttävää ja tukalaa.

Tämä johtuu yleensä kaasun kertymisestä ruoansulatuskanavaan, joka ulottuu vatsasta ohutsuolen ja paksusuolen kautta peräsuoleen.

Tässä artikkelissa otamme ensin esille tekniikoita, joilla vatsasi voidaan tehdä nopeasti ja tehokkaasti jälleen onnelliseksi. Sen jälkeen tarkastelemme, miten voit vähentää turvotusta pitkällä aikavälillä.

Mutta ensin hieman taustaa:

Miksi vatsa on turvoksissa?

Turvotusta tai hidasta ruoansulatusta esiintyy usein heti aterian jälkeen.

Syynä voivat olla ruoansulatusongelmat, kuten ummetus, ruoka-aineallergiat tai intoleranssi. Kun se, minkä pitäisi mennä ulos, sen sijaan asettuukin paksusuoleen, voi johtaa turvotukseen ja epämukavaan oloon.

Lisäksi ulosteen takana voi esiintyä ylimääräistä kaasua, mikä vain pahentaa tilannetta.

Mutta ruokavaliollasi on myös paljon merkitystä: Liian paljon hiilihapotettuja juomia, suolaa tai sokeria sekä kuidun puute voivat tehdä vatsastasi tavallista turvonneemman.

Jotkut naiset kokevat turvotusta myös hormonaalisten muutosten yhteydessä, kuten juuri ennen kuukautisia tai kuukautisten aikana.

Mutta alla olevien 15 vinkin avulla voit päästä eroon turvonneesta vatsasta nopeasti:

1. Pyöräile

Fyysinen aktiivisuus voi edistää suoliston toimintaa, ja se voi vapauttaa ylimääräistä kaasua ja ulosteita. On erityisen tärkeää laittaa suolisto liikkeelle, jos tunnet ummetusta.

Tutustu naapurustoon esim. pyöräilemällä kaasupaineen lievittämiseksi.

2. Kuuma kylpy

Lämmin vesi voi lievittää vatsavaivoja. Rentoutuminen voi itsessään vähentää kehon stressitasoja ja vähentää turvotusta ruoansulatuskanavassa.

3. Joogaa vatsalle

Jotkut jooga-asennot eli asanat ovat erittäin tehokkaita vapauttamaan ylimääräistä kaasua ruoansulatuskanavassa.

Tämä koskee erityisesti nk. lapsen lepoasentoa (Balasana), joka venyttää sekä selkää että lantiota.

Oppblåst mage yoga
Balasana venyttää selkää ja rauhoittaa mieltä.

Voit myös kokeilla iloisen vauvan asentoa (Ananda Balasana). Makaa selälläsi ja tartu käsilläsi jalkapohjiin samalla kun koukistat polvia rintakehää kohden. Tämä asento avaa lonkat, nivuset ja rintakehän ja lievittää alaselän epämukavuutta.

4. Lisää kuidun saantia

Kuitu voi estää ummetusta ja turvotusta. Ei ole harvinaista, että saamme liian vähän kuitua. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vain 5 prosenttia väestöstä saa riittävästi kuitua joka päivä.

Kuidun saantisuositus on Suomessa 25 grammaa naisille ja 35 grammaa miehille. (Lähde Käypä hoito -suositukset)

Mutta varo ylittämästä suositusta liikaa. Kuidun saannin äkillinen lisääminen voi johtaa lisääntyneisiin ilmavaivoihin ja turvotukseen.

Pysy mieluiten alle 70 grammassa kuitua päivittäin.

5. Korvaa limsat vedellä

Hiilihapotetut juomat sisältävät kaasua, joka voi kerääntyä suolistoon. Kuplaveden hiilidioksidi voi aiheuttaa ilmapallon tunteen vatsaan.

Sokeri tai keinotekoiset makeutusaineet voivat aiheuttaa saman. Lisää kaasuja ja turvotusta.

Voit välttää tämän yksinkertaisesti juomalla virvoitusjuomien sijaan puhdasta ja raikasta vettä. Vesi itsessään voi olla hyväksi hitaalle ruoansulatukselle ja ehkäistä ummetusta.

6. Ole aktiivisempi

Liikunta ja aktiivisuuden lisääminen voivat nopeuttaa ruoansulatusta ja helpottaa kaasuuntumista paksusuolessa. Suolan natrium sitoo itseensä vettä aiheuttaen turvotusta. Liikunta vapauttaa natriumia kehosta hikoilun kautta.

Juo runsaasti vettä ennen liikuntaa ja sen jälkeen pysyäksesi nesteytettynä, koska nestehukka voi pahentaa ummetusta.

7. Ravintolisät vatsalle ja suolistolle

Valitse hyvä lisäravinne, kuten BioBalance vatsallesi. Varmista, että ravintolisä sisältää ainesosia, jotka ovat tärkeitä suoliston ja vatsan hyvinvoinnin kannalta. Esimerkkejä hyvistä ainesosista ovat rakkohauru ja triphala-uute.

8. Syö säännöllisesti

Ei ole harvinaista kokea turvotusta heti ison ja raskaan aterian jälkeen. Voit välttää ongelman syömällä pienempiä aterioita päivän mittaan, mikä voi pitää ruoansulatuskanavan aktiivisena.

Jos syöt nopeasti, se voi johtaa siihen, että ruoansulatuskanavaan pääsee enemmän ilmaa. Ja sinun pitäisi myös välttää pillillä juomista, koska se voi lisätä ilmaa vatsaan ja aiheuttaa turvotusta.

Yritä syödä hitaasti, jotta et niele paljon ilmaa aterian aikana.

9. Vähennä suolaa

Ylimääräinen natrium saa elimistön sitomaan enemmän vettä. Tämä voi aiheuttaa turvonneen ja pingottuneen tunteen mahassa, mutta myös muualla kehossa, kuten käsissä ja jaloissa.

10. FODMAP-ruokavalio

Harkitse siirtymistä FODMAP-ruokavalioon. FODMAP on eräänlainen hiilihydraatti, jota esiintyy monissa eri elintarvikkeissa. Vuoden 2012 katsauksessa esitettiin, että tällainen ruokavalio paransi oireita vähintään 74 prosentilla niistä, jotka kamppailivat ärtyvän suolen (IBS) kanssa.

Tyypillisiä oireita tästä ovat turvotus, ilmavaivat ja epämukavuus vatsassa.

11. Tee kevyt vatsahieronta

Hiero vatsaasi saadaksesi suolistosi liikkeelle. Yritä erityisesti hieroa paksusuolta.

Voit tehdä hieronnan näin:

  • Aseta kätesi oikean lonkkaluun yläpuolelle.
  • Hiero käsilläsi pyörivillä liikkeillä ja etene varovasti ylöspäin kohti kylkiluiden oikeaa puolta.
  • Liikuta kämmeniä rauhallisesti kohti ylävatsaa ja kohti vasemman puolen kylkiluita.
  • Siirrä kätesi vasempaan lonkkaluuhun.
  • Toista tarpeen mukaan.

Muista, että hieronnan ei pitäisi sattua. Lopeta, jos tunnet kipua.

Massasje mage
Tee vatsahieronta itse tai pyydä joku auttamaan sinua.

12. Pidä ruokapäiväkirjaa

Usein näemme, että ruoka-intoleranssi voi aiheuttaa turvotusta. Ruoka-intoleranssi voi johtaa ylimääräiseen kaasunmuodostukseen ruoansulatuskanavassa. Jos sinulla on esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, keho ei pysty sulattamaan maitotuotteissa esiintyvää laktoosia.

Monilla on myös gluteeni-intoleranssi.

Ole tarkkana, jos sinulla turpoaa vatsa aterioiden jälkeen. Kirjoita ylös mitä söit ja sinun on helpompi selvittää, mistä vatsasi ei pidä. Voit täyttää ruokapäiväkirjaa esim. Finelin sivuilla

Voit päästä eroon turvonneesta vatsasta

Ravintolisä, kuten BioBalance, sisältää luonnollisia ainesosia, jotka ovat tärkeitä hyvän suoliston terveyden kannalta, mukaan lukien 400 mg rakkohaurua (Fucus vesiculosus) ja 150 mg triphala-uutetta. Rakkohauru voi edistää suoliston terveyttä ja ruoansulatusta. Voikukka voi edistää ruoansulatuskanavan hyvinvointia prebioottisilla vaikutuksilla. Artisokka voi edistää suoliston normaalia toimintaa. Triphala voi auttaa aktivoimaan ruuansulatusta. Terminalia Belerica voi auttaa ylläpitämään ruoansulatuskanavan limakalvoa. Emblica Officinalis voi auttaa tukemaan ruoansulatusta ja tamarindi voi auttaa helpottamaan ruoansulatusta.

Kokeile Biobalancen 60 päivää

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.